Манастир “Света Богородица” Јанковец

Галерија: Локација: Село Јанковец - Преспа ...
Read More

Црква св. Илија – Грнчари

      Црквата св. Илија е три километри одалечена од селото Грнчари и до истата води асвалтиран пат. Манастирскиот ...
Read More

Црква св. Петар и Павле

     Над селото Подмочани, на местото кое е наречено Горица се наоѓа Црквата св. Петар и Павле. Црквата е ...
Read More

Ресенската керамичка колонија – Ресен

     Ресенската керамичка колонија е формирана во 1973 година во градот Ресен каде што грнчарството се смета за богато ...
Read More

Етнолошки музеј – с.Подмочани

     Етнолошкиот музеј се наоѓа во селото Подмочани и истиот е во приватна сопственост на колекционерот Јоне Ефтимовски. Етнозбирката ...
Read More

Црква св. Ѓорѓи – с. Курбиново

      Во подножјето на Баба Планина на окулу три километри над селото Курбиново се наоѓа црквата св. Ѓорѓи ...
Read More

Спомен куќа – „Татарчеви“ – Ресен

     Спомен куќата на Христо Татарчев е сместана во центарот на Ресен, куќата е изградена на местото кај што ...
Read More

Манастир „Света Богородица“ – Сливница

     Манастирот „Света Богородица“ познат како сливничкиот манастир е манастирски комплекс кој се наоѓа од околу 3 километри одалеченост ...
Read More

Ресенски Сарај – Ресен

     Ресенскиот Сарај е изграден во неокласичен стил и се смета за еден од поважните примери на архитектурата од ...
Read More