Ресен се наоѓа на југозападниот дел на Р. Македонија во Преспанската котлина. Ресен има 8748 жители а севкупно во целата општина има 16.825 жители според последниот направен попис во 2002 година. Ресен е познат по преспанското јаболко затоа што во Ресенскиот регион се произведува повеќе од пола од севкупното производзтво на јаболка во Р. Македонија. Ресенското јаболко е претпознатливо по својот квалитет и затоа истото е доста барано во странските земји како што се Русија, Белорусија, Србија и слично.

     Една од позначајните градби во Градот Ресен е Ресенскиот сарај кој е изграден во неокласичен стил од страна на Ахмед Нијази-бег. Во Ресенскиот сарај се изложени експонати со кои се карактеризира Преспа. Исто така во Ресен е изградена спомен куќа на фамилијата „Татарчеви“ на истото место на куќата во која живеел Христо Татарчев кој бил еден од основачите на МРО и прв претседател на Централниот комитет. Во Ресен се организира манифестација наречена „Преспански јаболкобер“ која го одбележува почетокот на бербата на јаболката и спаѓа во еден од најголемите манифестации во регонот на кој што настапуваат естрадните уметници од македонска естрада и фолкрорни групи од странство.

Локација

Moжеби ќе ве интересира

—————-