Во подножјето на Баба Планина на окулу три километри над селото Курбиново се наоѓа црквата св. Ѓорѓи која се смета дека е изградена во 1991 година што може да се каже од написот над олтарот. За тоа време претрпела повеќе оштетување од кои и за нијанса го променила изгледот. Оваа Црква припаѓа под преспанско пелагониската епархија.

    Фасадите на црквата се изработени на специфичен начин кој е денеска видлив на долните делови од зидовите. Црквата била изградена во времето на владеењето на Комненовците со Византија, кога во црковното градителство доминира разнообразност на архитектурните форми на цркви. Но Курбиново се одликува повеќе со живописот одколку со архитектурата. Фреските се едни од најубавите и најдобро сочувани што од тој временски период допираат до нас. Мајсторите на творештвото се непознати но се знае дека преставува надоврзување на нерешките мајстори.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Moжеби ќе ве интересира

—————-