Над селото Подмочани, на местото кое е наречено Горица се наоѓа Црквата св. Петар и Павле. Црквата е одалечена еден километар асвалтиран пат од селото Подмочани. Во склоп на црковниот комплекс е изградена камбанарија како и крст кој е висок 33 метри кој се смета за заштитник на селото како и на Преспанскиот регион. Црковниот комплекс е изграден со помош на донации од Македонските иселеници како и со помош на работната рака од жителите на селото Подмочани.

     Црквата има такава местоположба од која можете да го почувствувате прекрасниот поглед кон преспанската котлина и поголемиот дел на Преспанското Езеро.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Moжеби ќе ве интересира

—————-