Крани

Селото Крани се  наоѓа на 1130 метри надморска височина и е одалечечено 20 километри од градот Ресен. Селото има популација од 416 жители од кои поголемиот дел од селото се занимаваат со овоштарство односно со одгледување на јаболка. На 2 километри одалеченост од селото се наоѓа прекрасна песочна плажа која е една од најубавите плажи во овој регион и истата е многу привлечна за домашните и странските туристи. Плажата е одалечена окулу 100 метри од Автокампот Крани кој преставува сместувачки капацитет и располага со ресторан каде што можете да ја вкусите храната од Преспанска кујна.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Долно Дупени

     На 34 километри од градот Ресен, на надморска височина од 1026 метри, сместено во подножјето на Баба Планина, на само неколку стотини метри од Преспанското езеро, селото Долно Дупени е вистински рај за оние кои што сакаат да се одморат од градските гужви. Уште додека се движите кон селото може да го почувствувате опојниот мирис на преспанската јаболка, на пченица и пченката. Туризмот во селото е во постојан раст. За тоа многу помогна и модерно уредената плажа „Дупени Бич“.Недалеку од селото, на 2 километри е месноста Маркова Нога која е најјужната точка во Република Македонија и во која се наоѓа познатата плажа Дупени Бич. Направена од ситен песок, плажата се наоѓа на само неколку стотини метри од селото и е вистинска атракција за туристите. Плажата за многумина е вистинска причина поради која луѓето се одлучуваат да го посетат селото. Жителите ја нарекуваат и „плажа на вљубените“ е опремена со сламени чадори, дрвени маси и столчиња и терен за одбојка, а од кафулето може да се гледа прекрасното зајдисонце.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација