Летовалиште „Здружение на Феријалци Битола“ – Претор

Опис

Капацитетот на летовалиштето е 80 легла и тоа 50 легла во бунгалови кои поседуваат и сопствен тоалет и 30 легла во камп приколки.Летовалиштето располага со добро уреден простор за кампирање и приклучок за електрична енергија идеален за туристи кои сакаат да ги истражуваат убавините на Преспа.Цените за сезоната 2016 се следниве:

Пансион Членови Останати
Шатор 520 ден. 560 ден.
Камп приколка 560 ден. 600 ден.
Бунгалов 620 ден. 660 ден.

*Во цената е вклучен полн пансион (доручек, ручек, вечера) по лице. Објектите се издаваат исклучиво со полн пансион.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Контакт

Телефон: 047/480-218; 075/301-600

Емаил: contact@uhprespa-pretor.org.mk; zfbitola@gmail.com

Адреса: Туристичка населба Претор

Ресторан „Рајска градина“ – Претор

Опис

Храна (Скара,домашни јадења, Риба(крап, скобуст, белвица)

Сместувачки капацитет (3 соби – 4 креветни (10€ соба))

Работно време 10:00h до 24:00h

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Контакт

Телефон: 070/525-511

Адреса: Туристичка населба Претор

Beach Bar & Restaurant Galaxy – Претор

Опис

Капацитет

-Ресторанот располага со 250 столици.

-Кафе барот располага со 100 столици.

Храна (Скара,специјалитети од риба (Крап,белвица и сл.))

Паркинг (окулу 50 возила)

Работно време од 10:00h до 24:00h

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Контакт

Телефон: 070/336-855; 047/551-703

Адреса: Туристичка населба Претор

Club Restaurant „Sunset“ – Претор

Опис

Капацитет (90 столици)

Храна (Скара,риба,топли и ладни предјадења, десерти и сл)

Работно време: 10:00h до 24:00h

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација

Контакт

Телефон: 071/288-439; 078/321-961

Маил: kikitrajcevski@gmail.com

Адреса: Туристичка населба Претор

Претор

     Претор е туристичко село кое се наоѓа на 992 метри надморска височина. Името селото го добило, односно е во тесна етимолошка врска со латинските имиња Претории и Преториј, за кои главен доказ се десетиците археолошки локалитети во селото. Претор е 16 километри одалечен од Ресен а окулу 43 километри е одалечен од Битола. Претор се простира покрај прекрасните брегови на преспанското езеро и преставува главна туристичка атракција за туристите кои го посетуваат преспанскиот регион. Претор е познат како туристичко место со најпривлечната плажа во преспанскиот регион воедно е и најпосетената плажа од страна на домашните и странските туристи во овој регион. Во ова туристичко место има неколку ресторани во кои можете да ги пробате преспанските специјалитети како и кафетерии и барови во кои се организираат летни забави во кои настапуваат звездите од македонската естрада. Селото изобилува со многу културни и природни знаменитости кои можат да се посетат како што се цркви, населби, некропола, осамен наод, вила рустика кои потекнуваат од бронзено, римско, хеленистичко време, среден век и сл.

Галерија

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Локација